Εγκληματική αμέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το Τρενοσκί

Εγκληματική αμέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το Τρενοσκί

Αρ. Πρωτ. 12369/02.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Σε ολέθριο λάθος, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή συμπολιτών μας, εξελίσσεται η αμέλεια τη διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία το προηγούμενο διάστημα εγκαινίασε μεγαλοπρεπώς και πανηγυρικά τα δρομολόγια της γραμμής Τρενοσκί (Snow train), που μεταφέρει τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου με προορισμό το Βόρρας-Καϊμάκτσαλαν. Οι επιβάτες της γραμμής είναι εκτεθειμένοι σε ηλεκτροπληξία, καθώς όταν η αμαξοστοιχία φτάνει στους σταθμούς, εάν είναι ανοιχτό το ηλεκτρικό κύκλωμα, υπάρχει πιθανότητα κάποιος επιβάτης κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση, να αγγίξει τις μεταλλικές ράγες. Οι συνέπειες τότε θα είναι μοιραίες. Η αμαξοστοιχία αυτή αποτελείται από 5 βαγόνια, χρησιμοποιεί μηχανή ντίζελ, η οποία παράγει ρεύμα υψηλής τάσης 1.500 βολτ για τη θέρμανση των βαγονιών.

Η ηλεκτρική τάση μεταφέρεται στα βαγόνια και η ουδέτερη φάση του επιστρέφεται μέσω των μεταλλικών σιδηροδρομικών γραμμών, δηλαδή το κύκλωμα κλείνει μέσα από τις ράγες. Σε πολλά τμήματα, όπου κινείται το τρένο δεν υπάρχουν γειώσεις, ώστε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος να πέσουν οι αυτόματες ασφάλειες ηλεκτρικού και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Η εγκληματική αυτή αμέλεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μπορεί να αποβεί μοιραία και να στοιχίσει τη ζωή εκδρομέων. Για αυτό το λόγο οφείλει άμεσα η διοίκησή του ΟΣΕ να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων προφύλαξης, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε αθώα θύματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μη κινδυνεύουν οι επιβάτες του Τρενοσκί από ενδεχόμενη ηλεκτροπληξία, που μπορεί να προκληθεί;

Aπάντηση Υπουργείου